За консултации и поръчки телефон +359888254702 без почивен денПоръчки без почивен ден:
+359898688086

Меню
Меню
Бременна ли е Мона Лиза?

25.07.2021 18:43:26

Бременна ли е Мона Лиза?

Има доста специалсти в изобразителното изкуство, който спекулират с твърдението, че Мона Лиза е била бременна, когато е позирала на Леонардо. Да разгледаме детайли от знаменитата картина, който ще ни подскажат дали това е така.

Дрехата, с която е облечена е позната като „гуарнело“. Така са наричали специален вид роба, носена от италианските жени по време на бременност или малко след това, докато трае възстановяването им. Типично за времето на Ренесанса е художникът да се опита да разкаже скрита история чрез детайлите и композицията в картината си. Чудесен начин за това е използването на водещи линии – линии, каращи очите ви да се свеждат към определена област, известни още като водачи или магнити. Това се забелязва във всички картини на Леонардо, включително в „Тайната вечеря“.

В портрета на Мона Лиза е повече от очевидно, че линиите на гуарнелото ѝ се събират в посока към дясната ѝ ръка, прикрила издутината от още нероденото ѝ дете.  Дори ъгълът на нос ѝ сочи право надолу към тази област.

Както знаем, нищо не е случайно при гения на Ренесанса! Може да забележим как мостът и очертаният хълм във фона зад нея перфектно продължават линията на одеянието ѝ.

Дали всичко това доказва, че историята за рисуването на Джокондата е още по-богата и пикантна, не може да сме сигурни.  Но това наред с загадъчната усмивка, свободните коси, оставени без покривало, отличителен белег за представителките на най-древната професия по това време, както и за бащинството на детето, отварят врата за едно широко и съвсем спекулативно тълкуване.

По материали от https://www.facebook.com/groups/TheIntriguingRenaissance

На SuperKartini.com може да си поръчате изработката на реалистични художествени репродукции на класически и съвременни автори по технологията Дигитално Масло с маслен релеф.

Към картината на Леонардо Да Винчи - Мона Лиза >>>

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Истории от изкуството

Истории от изкуството

Бременна ли е Мона Лиза?

Бременна ли е Мона Лиза?

Бременна ли е Мона Лиза? Има доста специалсти в изобразителното изкуство, който спекулират с твърдението, че Мона Лиза е била бременна. Дали е така? Бременна ли е Мона Лиза? Има доста специалсти в изобразителното изкуство, който спекулират с твърдението, че Мона Лиза е била бременна. Дали е така? 2021-12-15T09:58:46+02:00 Бременна ли е Мона Лиза?

<p><span style="font-size: 14pt;">Има доста специалсти в изобразителното изкуство, който спекулират с твърдението, че Мона Лиза е била бременна, когато е позирала на Леонардо. Да разгледаме детайли от знаменитата картина, който ще ни подскажат дали това е така.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Дрехата, с която е облечена е позната като &bdquo;гуарнело&ldquo;. Така са наричали специален вид роба, носена от италианските жени по време на бременност или малко след това, докато трае възстановяването им. Типично за времето на Ренесанса е художникът да се опита да разкаже скрита история чрез детайлите и композицията в картината си. Чудесен начин за това е използването на водещи линии &ndash; линии, каращи очите ви да се свеждат към определена област, известни още като водачи или магнити. Това се забелязва във всички картини на Леонардо, включително в &bdquo;Тайната вечеря&ldquo;.<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/01.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">В портрета на Мона Лиза е повече от очевидно, че линиите на гуарнелото ѝ се събират в посока към дясната ѝ ръка, прикрила издутината от още нероденото ѝ дете.&nbsp; Дори ъгълът на нос ѝ сочи право надолу към тази област. </span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Както знаем, нищо не е случайно при гения на Ренесанса! </span><span style="font-size: 14pt;">Може да забележим как мостът и очертаният хълм във фона зад нея перфектно продължават линията на одеянието ѝ.<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/02.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Дали всичко това доказва, че историята за рисуването на Джокондата е още по-богата и пикантна, не може да сме сигурни.&nbsp; Но това наред с загадъчната усмивка, свободните коси, оставени без покривало, отличителен белег за представителките на най-древната професия по това време, както и за бащинството на детето, отварят врата за едно широко и съвсем спекулативно тълкуване.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">По материали от&nbsp;https://www.facebook.com/groups/TheIntriguingRenaissance</span></p> <p><span style="font-size: 18.6667px;">На SuperKartini.com може да си поръчате изработката на реалистични художествени репродукции на класически и&nbsp;<span>съвременни автори по технологията <a href="https://superkartini.com/page/digitalno-maslo" title="Какво е това Дигитално Масло">Дигитално Масло</a> с маслен релеф.</span></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><a href="https://superkartini.com/product/leonardo-da-vinchi-mona-liza" title="Към картината на Леонардо Да Винчи - Мона Лиза &gt;&gt;&gt;"><strong>Към картината на Леонардо Да Винчи - Мона Лиза &gt;&gt;&gt;</strong></a></span></p>

, , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки.