За консултации и поръчки телефон +359888254702 без почивен денПоръчки без почивен ден:
+359898688086

Меню
Меню
Как да развием емоционалната интелигентност на детето.

15.12.2021 09:05:54

Как да развием емоционалната интелигентност на детето.

Картините у дома – важен елемент от детското развитие.

 

Всички родители знаят, че децата имат нужда от добра храна, хубави дрехи, топлина у дома, любов и игри. Знаят, че е полезно децата да слушат приказки, да рисуват, пеят, танцуват. Но има нещо, за което рядко се сещат: картините у дома също са важни.

Научават ли нещо децата, докато живеят сред произведения на изкуството? Могат ли картините у дома да окажат влияние на интелектуалното и емоционално развитие на малчуганите? За това се говори рядко, но нека сега го обмислим заедно.

Наблюдаването на картини не изисква специално познание -
те работят за нас ежедневно

Ако за рисуването трябва развитие на фина моторика, ако пеенето изисква да се знаят мелодии и текстове, ако танците не се получават, без да сме овладели определени движения, то наблюдаването на картини изглежда няма нужда от никаква предварителна подготовка. Произведенията на изкуството сами по себе си целят единствено да въздействат емоционално и психологически. И правят това всеки път. Не е нужно да знаем кой е художникът и кога е творил, да познаваме на теория художественото течение, дори не трябва да различаваме каква е техниката му на рисуване или идеята, която е вложил за да може картините тайничко и ежедневно да работят за нас – самото им присъствие е достатъчно.

На практика, за да наблюдаваме и преживяваме една картина, ние нямаме нужда от специално познание. Но как това може да е полезно за образованието и развитието на децата? И защо изкуството у дома е наистина важно?

 

Как картините, които детето наблюдава у дома, променят съзнанието му

Разбира се, един добър учител, екскурзовод в музей или образован родител ще съумее да разкаже на детето нещо за картината. Елементът на разказване и разговори е важен, особено за по-малките деца, които трудно задържат вниманието си. А любопитна история за автора или тълкование на платното биха пленили въображението им трайно.

Но тази информация, макар и полезна за общата култура на детето, далеч не е най-важното, което то може да научи при наблюдаването на картини. То ще овладее умения, които са много по-дълбоки, дълготрайни и важни в ежедневието.

Креативност

Факт е, че креативността е свързана с нещо, което измисляме сами. И е трудно да проумеем как картините у дома, окачени по стените, могат да стимулират креативност. Но изкуството, създадено от друг, има невероятната способност да предизвиква нашето собствено въображение.

Нима не доизмисляме какво точно значи усмивката на Мона Лиза? Нима пейзажи на Моне и Реноар, които нахвърлят с четка само семпли петна и мазги, не карат мозъка доизгражда в съзнанието ни съвършени и реалистични образи на природата? „Цветната градина“ на Густав Климт всъщност е съставена само от цветни петна и дори напълно реалистичния „Зимен пейзаж“ на Педер Морк Мьонстед ни кара да доизмислим щипещия студ, скърцането на снега и свежестта на въздуха.

Така че няма никакво съмнение: наблюдаването на картините у дома ще провокира креативността на детето и може да го вдъхнови да създава свое изкуство. Добра идея, особено за малко дете, е да намираме място, на което да излагаме неговите собствени детски рисунки. Докато те висят редом с картините на великите художници, то ще се чувства оценено, значимо и поощрено в артистизма си.

Интерпретативно мислене

Визуалното изкуство не предава директни внушения, а създава асоциации. Ежедневното сблъскване на детето с картините у дома провокира в него един по-висок порядък на мислене – за да ги разгадае и преживее, то трябва едновременно да анализира, сравнява, оценява, критикува, да стига до изводи.

Емпатия

Наблюдаването на картините у дома означава също така наблюдаване на емоции, предадени от някой друг. За да разбере идеята, детето трябва да се научи да търси знаците за чувствата на другите, да ги съпреживява и оценява.

Разбиране на себе си

Способността да се проявява емпатия води още едно прекрасно познание: познанието за себе си. Като се мъчи да проумее чувствата и мислите, вложени от художника, детето търси да ги сравни с нещо в себе си. Това, което в крайна сметка вижда, са не само емоциите на автора, а и своите собствени. Така се учи да ги разпознава и оценява.

Фокус

Живеем в свят, в който картините пред очите ни се сменят с бясна скорост и трябва бързо да скачаме от обект на обект. Това важи, докато гледаме телевизия или кино, препускаме из социалните медии или играем игри. В резултат децата ни не умеят да се фокусират дълго време върху един предмет или дейност. Наблюдението на картините у дома, съчетано с насочващи разговори към детайлите, може да им помогне да развият умението да се поддържат фокусирани.

Детайлност

Докато е фокусирано върху картината, едно дете ще се научи и да забелязва детайлите и да ги взема предвид, когато създава представата си за нещата.

Уважение към различното

Освен че художникът е различна от детето личност, той често е и представител на нова за него култура. Картините у дома дават възможност на детето да излезе от зоната си на комфорт, да се сблъска с непознатото и да се докосне до необятността на света извън ежедневието си. Така то се научава да уважава и приема различното като богатство, а не като заплаха.

Овладяване на визуалния език

Отдавна е известно, че ние, хората, разчитаме предимно на очите си в опознаването на света. В днешния век на изобилие на изображения е още по-важно едно дете да има добра визуална култура. Целенасочената работа с картини ще го научи да разпознава съобщенията на изображенията много по-бързо и лесно. Така то може да остава адекватно, без да се поддава на първосигнални внушения.

Любопитството и чудесата на света

И не на последно място, наблюдението на картина означава да се вгледаш с любопитство в света, който тя изобразява. Докато расте, в картините у дома детето може да вижда постоянно нови и нови неща, а те подклаждат още повече вълнението и интереса към нещата. Докато накрая в него не се затвърди вярата, че светът е пълен с чудеса и винаги има още нещо вълнуващо, което може да бъда открито.

 

Как картините у дома възпитават детето?

След всичко споменато, лесно е да се досетим защо за децата е важно не само да учат изкуство в училище и да посещават музеи, а и да имат ежедневен досег с картини у дома.

Разбира се, с времето детето ще свикне със старите рисунки и те ще се превърнат в част от интериора. Затова е добре да предизвикваме отново и отново любопитството му, като купуваме нови картини, като сменяме местата на старите, споделяме мнение или предизвикваме разговор за някоя от картините у дома. Можем да говорим за самата картина, за художника, за течението в изкуството – за всичко, което би събудило интереса на детето и би го накарало да се загледа подробно в нея.

Но ежедневният досег с изкуството има още една важна характеристика: в различните етапи от живота си детето ще бъде в състояние да оценява една и съща картина по различен начин. Ще открива в нея нови и нови внушения и емоции и ще научи по естествен начин, че всеки човек израства и се променя, и това му дава шанс да бъде все по-добър с времето.

Да си спомни за любимите картини от нашето детство, за трите мечета от „Утро в боровата гора“ на Шишкин в семплата златна рамка, за белите препускащи кончета, за Дон Кихот и верния Санчо или тримата ловци, разказващи си невероятни истории. Те са част от самите нас, подхранвали са детското ни въображение. Сега родителите сте вие - създайте мили спомени и на вашите деца. Подхранете емоционалната им интелигентност.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезно, Любопитно Интересно

Полезно Любопитно Интересно

Как да развием емоционалната интелигентност на детето.

Как да развием емоционалната интелигентност на детето.

Картините у дома – важен елемент от детското развитие. Всички родители знаят, че децата имат нужда от добра храна, топлина у дома, любов и ........ Картините у дома – важен елемент от детското развитие. Всички родители знаят, че децата имат нужда от добра храна, топлина у дома, любов и ........ 2021-12-15T10:39:58+02:00 Как да развием емоционалната интелигентност на детето.

<h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><strong><em>Картините у дома &ndash; важен елемент от детското развитие.</em></strong></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Всички родители знаят, че децата имат нужда от добра храна, хубави дрехи, топлина у дома, любов и игри. Знаят, че е полезно децата да слушат приказки, да рисуват, пеят, танцуват. Но има нещо, за което рядко се сещат: картините у дома също са важни.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Научават ли нещо децата, докато живеят сред произведения на изкуството? Могат ли картините у дома да окажат влияние на интелектуалното и емоционално развитие на малчуганите? За това се говори рядко, но нека сега го обмислим заедно.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"></span></p> <h2 class="text-alignleft"><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><strong>Наблюдаването на картини не изисква специално познание - <br />те работят за нас ежедневно</strong></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Ако за рисуването трябва развитие на фина моторика, ако пеенето изисква да се знаят мелодии и текстове, ако танците не се получават, без да сме овладели определени движения, то наблюдаването на картини изглежда няма нужда от никаква предварителна подготовка. Произведенията на изкуството сами по себе си целят единствено да въздействат емоционално и психологически. И правят това всеки път. Не е нужно да знаем кой е художникът и кога е творил, да познаваме на теория художественото течение, дори не трябва да различаваме каква е техниката му на рисуване или идеята, която е вложил за да може картините тайничко и ежедневно да работят за нас &ndash; самото им присъствие е достатъчно.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">На практика, за да наблюдаваме и преживяваме една картина, ние нямаме нужда от специално познание. Но как това може да е полезно за образованието и развитието на децата? И защо изкуството у дома е наистина важно?</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;">Как картините, които детето наблюдава у дома, променят съзнанието му</span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Разбира се, един добър учител, екскурзовод в музей или образован родител ще съумее да разкаже на детето нещо за картината. Елементът на разказване и разговори е важен, особено за по-малките деца, които трудно задържат вниманието си. А любопитна история за автора или тълкование на платното биха пленили въображението им трайно.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Но тази информация, макар и полезна за общата култура на детето, далеч не е най-важното, което то може да научи при наблюдаването на картини. То ще овладее умения, които са много по-дълбоки, дълготрайни и важни в ежедневието.<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/deca-obsajdat-kartini.webp" /></span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><strong><em>Креативност</em></strong></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Факт е, че креативността е свързана с нещо, което измисляме сами. И е трудно да проумеем как картините у дома, окачени по стените, могат да стимулират креативност. Но изкуството, създадено от друг, има невероятната способност да предизвиква нашето собствено въображение.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Нима не доизмисляме какво точно значи усмивката на <a href="https://superkartini.com/product/leonardo-da-vinchi-mona-liza" title="Тайната на прелест на Мона Лиза">Мона Лиза</a>? Нима пейзажи на <a href="https://superkartini.com/category/kartini-klod-mone" title="Клод Моне - галерия">Моне</a> и <a href="https://superkartini.com/category/kartini-renoar" title="Реноар">Реноар</a>, които нахвърлят с четка само семпли петна и мазги, не карат мозъка доизгражда в съзнанието ни съвършени и реалистични образи на природата? <a href="https://superkartini.com/product/gustav-klimt-cvetna-gradina" title="&bdquo;Цветната градина&ldquo; - Густав Климт">&bdquo;Цветната градина&ldquo;</a> на <a href="https://superkartini.com/category/kartini-gustav-klimt" title="Густав Климт">Густав Климт</a> всъщност е съставена само от цветни петна и дори напълно реалистичния &bdquo;Зимен пейзаж&ldquo; на Педер Морк Мьонстед ни кара да доизмислим щипещия студ, скърцането на снега и свежестта на въздуха.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Така че няма никакво съмнение: наблюдаването на картините у дома ще провокира креативността на детето и може да го вдъхнови да създава свое изкуство. Добра идея, особено за малко дете, е да намираме място, на което да излагаме неговите собствени детски рисунки. Докато те висят редом с картините на великите художници, то ще се чувства оценено, значимо и поощрено в артистизма си.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><em>Интерпретативно мислене</em></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Визуалното изкуство не предава директни внушения, а създава асоциации. Ежедневното сблъскване на детето с картините у дома провокира в него един по-висок порядък на мислене &ndash; за да ги разгадае и преживее, то трябва едновременно да анализира, сравнява, оценява, критикува, да стига до изводи.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><em>Емпатия</em></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Наблюдаването на картините у дома означава също така наблюдаване на емоции, предадени от някой друг. За да разбере идеята, детето трябва да се научи да търси знаците за чувствата на другите, да ги съпреживява и оценява.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><em>Разбиране на себе си</em></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Способността да се проявява емпатия води още едно прекрасно познание: познанието за себе си. Като се мъчи да проумее чувствата и мислите, вложени от художника, детето търси да ги сравни с нещо в себе си. Това, което в крайна сметка вижда, са не само емоциите на автора, а и своите собствени. Така се учи да ги разпознава и оценява.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><em><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/dete-i-kartina.webp" width="350" height="441" class="alignleft" />Фокус</em></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Живеем в свят, в който картините пред очите ни се сменят с бясна скорост и трябва бързо да скачаме от обект на обект. Това важи, докато гледаме телевизия или кино, препускаме из социалните медии или играем игри. В резултат децата ни не умеят да се фокусират дълго време върху един предмет или дейност. Наблюдението на картините у дома, съчетано с насочващи разговори към детайлите, може да им помогне да развият умението да се поддържат фокусирани.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><em>Детайлност</em></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Докато е фокусирано върху картината, едно дете ще се научи и да забелязва детайлите и да ги взема предвид, когато създава представата си за нещата.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><em>Уважение към различното</em></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Освен че художникът е различна от детето личност, той често е и представител на нова за него култура. Картините у дома дават възможност на детето да излезе от зоната си на комфорт, да се сблъска с непознатото и да се докосне до необятността на света извън ежедневието си. Така то се научава да уважава и приема различното като богатство, а не като заплаха.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><em>Овладяване на визуалния език</em></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Отдавна е известно, че ние, хората, разчитаме предимно на очите си в опознаването на света. В днешния век на изобилие на изображения е още по-важно едно дете да има добра визуална култура. Целенасочената работа с картини ще го научи да разпознава съобщенията на изображенията много по-бързо и лесно. Така то може да остава адекватно, без да се поддава на първосигнални внушения.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><em>Любопитството и чудесата на света</em></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">И не на последно място, наблюдението на картина означава да се вгледаш с любопитство в света, който тя изобразява. Докато расте, в картините у дома детето може да вижда постоянно нови и нови неща, а те подклаждат още повече вълнението и интереса към нещата. Докато накрая в него не се затвърди вярата, че светът е пълен с чудеса и винаги има още нещо вълнуващо, което може да бъда открито.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #ff6600;"><strong>Как картините у дома възпитават детето?</strong></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">След всичко споменато, лесно е да се досетим защо за децата е важно не само да учат изкуство в училище и да посещават музеи, а и да имат ежедневен досег с картини у дома.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Разбира се, с времето детето ще свикне със старите рисунки и те ще се превърнат в част от интериора. Затова е добре да предизвикваме отново и отново любопитството му, като купуваме нови картини, като сменяме местата на старите, споделяме мнение или предизвикваме разговор за някоя от картините у дома. Можем да говорим за самата картина, за художника, за течението в изкуството &ndash; за всичко, което би събудило интереса на детето и би го накарало да се загледа подробно в нея.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Но ежедневният досег с изкуството има още една важна характеристика: в различните етапи от живота си детето ще бъде в състояние да оценява една и съща картина по различен начин. Ще открива в нея нови и нови внушения и емоции и ще научи по естествен начин, че всеки човек израства и се променя, и това му дава шанс да бъде все по-добър с времето.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Да си спомни за любимите картини от нашето детство, за трите мечета от <a href="https://superkartini.com/product/ivan-shishkin-utro-v-borovata-gora" title="&bdquo;Утро в боровата гора&ldquo; - Шишкин">&bdquo;Утро в боровата гора&ldquo;</a> на <a href="https://superkartini.com/category/kartini-ivan-shishkin" title="Шишкин - галерия">Шишкин</a> в семплата златна рамка, за белите препускащи <a href="https://superkartini.com/product/kostadin-kutryanov-nejnost-11595" title="Нежност">кончета</a>, за Дон Кихот и верния Санчо или <a href="https://superkartini.com/product/vasiliy-perov-lovci-v-pochivkaohotniki-na-privale" title="Охотники на привале">тримата ловци</a>, разказващи си невероятни истории. Те са част от самите нас, подхранвали са детското ни въображение. Сега родителите сте вие - създайте мили спомени и на вашите деца. Подхранете емоционалната им интелигентност.</span></p>

, , , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки.