За консултации и поръчки телефон +359888254702 без почивен денПоръчки без почивен ден:
+359898688086

Меню
Меню
Оптична илюзия от 16-ти век - Посланиците - мистериозната картина на Холбайн

23.02.2022 17:33:29

Оптична илюзия от 16-ти век - Посланиците - мистериозната картина на Холбайн

А. „Посланиците“ от Ханс Холбайн Младши (1533 г., Национална галерия, Лондон), с изобразяването на удължен обект, висящ над пода. Наблюдението на картината от дясната страна на рамката разкрива, че е анаморфно изображение на череп. B. Неперспективната ортографска компресия на черепа по дългата му ос показва, че той е изобразен в конвергентна перспектива, предназначена за място за гледане в десния край на картината. C. Перспективната реконструкция на черепа от оптимална позиция за гледане разкрива достоверния отпечатък от черепа. D. Изображение на череп от Леонардо да Винчи, вероятно датирано от около 1510 г., за сравнение.

Ханс Холбайн Младши, "Посланиците" , 1533 г., масло върху дъб, 207 x 209,5 см (Национална галерия, Лондон)

Килимът и глобусът: Посланиците на Холбайн променят облика на килима от д-р Лорън Килрой-Джубанк

Картината „Посланиците“ на Ханс Холбайн Млади от 1533 г. е добре известна със своето анаморфно изображение на череп на преден план, но обектите върху масата и между двамата посланика, се оказват също толкова завладяващи при внимателното разглеждане. Творбата е един от най-известните портрети на Ренесанса и до днес той е предпочитан портрет за пародиране, имитиране или цитиране в изкуството, телевизията, киното и социалните мрежи и остава важен източник за съвременните художници.

Ханс Холбайн Младши, "Посланиците", 1533 г., масло върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Stephen Zucker, CC BY-NC-SA 4.0)

Картината изобразява двама мъже, застанали до висока маса, покрита с навигационни инструменти. Вляво е Жан дьо Динтевил, 29-годишен, френски посланик, изпратен от френския крал Франциск I в английския двор на Хенри VIII. Отдясно е Жорж дьо Селве, 25-годишен, епископ на Лавор, Франция. Те са стъпили върху сложна абстрактна настилка, за която е установено, че принадлежи на църквата в Уестминстърското абатство - същото място, където е коронясана Ан Бойлен, втората съпруга на Хенри VIII, и където наскоро се ожениха херцогът и херцогинята на Кеймбридж.

Паважът Cosmati, Уестминстърското абатство (вляво), бракът на херцога и херцогинята на Кеймбридж (вдясно)

Картината е пълна с внимателно изрисувани детайли, в ясен стил, който сме свикнали да идентифицираме с ренесансовия натурализъм от XVI век. Анаморфният череп на преден план продължава да радва и изненадва зрителите и да вдъхновява художниците.


Анаморфен череп (детайл), Ханс Холбайн Младши, "Посланиците" , 1533 г., масло върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Stephen Zucker, CC BY-NC-SA 4.0)


Анаморфен череп, погледнат под ъгъл, Ханс Холбайн Младши, Посланиците , 1533 г., маслени бои върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка на Стивън Зукър, CC BY-NC-SA 4.0)

Тази статия се фокусира върху два детайла - килима и земното кълбо - които говорят за глобализираната търговия през XVI в. и по-специално за европейските имперски амбиции и колонизация.

Анатолийският килим


Над горното ниво на масата между двамата мъже е поставен килим, обикновено наричан "холбайнски килим", заради любовта на художника да рисува този вид текстил. Това наименование обаче не е използвано през XVI век. Килимът напомня на наблюдателите за мястото, където е произведен - в  Турция - която през XVI в. е била контролирана от османците. Анадолските килими са били популярни луксозни предмети в Европа от XV в. и на сетне. Текстилът от Турция, както и от други части на Източното Средиземноморие, е бил много търсен заради изключителната си изработка и красота.


Килим (детайл), Ханс Холбайн Младши, Посланиците , 1533 г., маслени бои върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Стивън Зукър, CC BY-NC-SA 4.0)

Често на така наречените "килими на Холбайн" се виждат осмоъгълни медальони, други стилизирани шарки, а понякога и бордюри на куфически език, вид арабска калиграфска писменост (каквато тази в "Посланиците" няма). Този тип килими стават толкова популярни в Европа, че други производители на текстил започват да се опитват да ги копират, често с псевдокуфически мотиви, предназначени да имитират писмеността.

Килимите като този от картината на Холбайн били скъпи. Те заемали видно място в елитните европейски домове и често стрували колкото картини и скулптури. За разлика от днес, килим на такава цена не би бил поставен на пода. Той би бил поставен като драперия върху маса, както е показано в "Посланиците", за да бъде изложен като красив обект за наблюдение и наслада. Подобни килими можем да открием и в други ренесансови картини, често поставени върху парапети или маси. Понякога такива килими са показани на пода под краката на Дева Мария, за да предадат възвишения ѝ статут на свята личност.

"Holbein" килим, XV-XVI в., вълна, от Турция ("Metropolitan Museum of Art")

И така, защо в картината на Холбайн има килим? Килимът е луксозен предмет, предназначен да издигне статуса на двамата мъже. Той също така напомня за мощта и престижа на Османската империя по онова време. Османците са били смятани за заплаха за европейските сили, въпреки това европейците са ценели османските луксозни предмети, като килими.

Вероятно има и друга причина за появата на килима в картината. Френският крал Франциск I наскоро се е съюзил с английския крал Хенри VIII в опит да намали властта на Карл V, императора на Свещената римска империя, който контролира голяма част от континентална Европа. Карл V е могъщ владетел и Франциск I и Хенри VIII се опасяват, че той може да се опита да им отнеме контрола. Франциск I също така се опитва да поддържа отношения с папските държави и османците, като се свързва с османския владетел Сюлейман Великолепни. Килимът в картината на Холбайн може да се отнася до опитите на френския владетел да засили политическите си връзки с османците. Франциск I несъмнено е желаел такива отношения, тъй като те биха засилили търговските му връзки, засилвайки способността му да придобива османски стоки и давайки му по-голям достъп до стоки от Китай и Индия, които също са били много желани.

Килимът има множество значения: в политически план той говори за опитите на Франциск да установи политическа връзка с османския владетел, а в културен план - като скъп, вносен текстил от Анадолския полуостров. Килимът напомня, че османците са били важна част от европейската ренесансова култура.


Глобус (детайл), анаморфен череп, гледан под ъгъл, Ханс Холбайн Младши, Посланиците, 1533 г., маслени бои върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Стивън Зукър, CC BY-NC-SA 4.0)

Глобусът


На рафта под килима има редица интригуващи предмети, сред които лютня със скъсана струна, песнопойка и глобус. Смята се, че скъсаната струна на лютнята е препратка към раздора, възникнал в резултат на протестантската реформация, за която напомня и химнът. Мартин Лутер, който е инициатор на Реформацията, съставя показаните химни.


Химнастикът на Лутер (детайл), Ханс Холбайн Младши, Посланиците, 1533 г., маслени бои върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Стивън Зукер, CC BY-NC-SA 4.0)

Глобусът обаче не се отнася до катаклизмите, които са резултат от Реформацията, но напомня за други видове трансформации, които се случват тогава. Картата върху глобуса е изобразена с главата надолу в сравнение с обичайната ориентация на глобуса. Върху много части на Европа има четливо изписани надписи. Холбайн позиционира Европа най-близо до равнината на картината и я рисува в златист цвят, за да привлече погледа ни към нея. Над него виждаме Африка, а отвъд нея - части от Северна и Южна Америка.

Интересно е, че един от четливите надписи върху глобуса е "Brisillici R." за Бразилия. Визуалната яснота и препратката към Бразилия са важни. Френската корона предявява претенции към Бразилия, след като през 1522 г. спонсорира експедиция до Америка. Начело на експедицията е Джовани да Веразано, който се завръща през 1524 г., помагайки на Франция да предяви претенции към земите отвъд Атлантическия океан. Веразано се завръща в Бразилия през 1527 г., за да събира бразилско дърво - ценна суровина. Френската корона се опитва да създаде търговски пунктове в Бразилия, за да установи контрол над тази богата чужда земя - действие, което противопоставя Франция на колониалния ѝ съперник Португалия.


Глобус (детайл), Ханс Холбайн Младши, Посланиците, 1533 г., маслени бои върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Стивън Зукър, CC BY-NC-SA 4.0)

Няколко червени линии също преминават през части от земното кълбо на портрета на Холбайн. Една от тях, която минава през Бразилия и разделя Атлантическия океан, е линията, договорена с договора от Тордесиляс през 1494 г. В резултат на този договор голяма част от американския континент е предоставена на Испания, а Бразилия - на португалците. Друга линия, която е резултат от договора от Сарагоса през 1529 г. (отново между Испания и Португалия), разделя картата в другата посока, давайки на португалците Молукските острови или Островите на подправките. Включването на тези линии разкрива значението на съревнованието между колониалните сили за земя, ресурси и хора, както и далечните последици, които европейските морски пътешествия и колониални експедиции ще имат по целия свят.


Макет от XIX в. на глобус от XVI в. от типа, изобразен в "Посланиците" на Холбайн, 12 хартиени гьола, монтирани върху сфера от масивно дърво; 54 см (Библиотека "Бейнеке", Йейл)

Това, което прави глобуса на Холбайн още по-вълнуващ, е, че той възпроизвежда действителен глобус от XVI век. Холбайн копира глобус, подобен на репликата в Библиотеката за редки книги и ръкописи "Бейнеке" в Йейлския университет, от около 1526 г. Оригиналът е печатен глобус, станал възможен благодарение на революцията в печатните технологии, която преобразила Европа от средата на XV век. Глобусът вероятно е отпечатан в Нюрнберг и е бил популярен през 20-те и 30-те години на XV век. Върху отпечатания глобус има ясни препратки към околосветското пътешествие на Фердинанд Магелан, завършило през 1522 г. След това глобусът загатва за господството на Хабсбургите, тъй като Карл V, Хабсбург, е спонсорирал Магелан. Въпреки че Холбайн заимства от отпечатания глобус, той пропуска маршрута на Магелан. Предполага се, че това е опит на Холбайн, който е знаел, че неговият патрон е бил поданик на Франциск I, да омаловажи властта на Хабсбургите.


Питър Апиан, "Ново и добре обосновано учение за аритметиката на всички търговци" (детайл), Ханс Холбайн Младши, "Посланиците", 1533 г., масло върху дъб, 207 x 209,5 cm (Националната галерия, Лондон, снимка: Стивън Зукър, CC BY-NC-SA 4.0)

Подобно на глобуса и турския килим, книгата, която лежи на масата точно пред глобуса, също намеква за значението на търговията. Прецизният начин, по който Холбайн рисува книгата, позволява да я определим като аритметичен текст, по-конкретно "Ново и добре обосновано наставление по аритметика за всички търговци" (Eyn Newe unnd wolgegruündte underweysun aller Kauffmannss Rechnung) на немския астроном Петер Апиан. В книгата се разглеждат печалбите и загубите - важен аспект на меркантилизма и търговията през този период. Навигационните инструменти на горния рафт също насочват към търговските дейности, които спонсорират пътуванията и обмена, но и империалистическата експанзия и колонизацията. Всяка от тях е важна тема в тази сложна картина.

Източник: Dr. Lauren Kilroy-Ewbank, "The carpet and the globe: Holbein’s The Ambassadors reframed," in Smarthistory, October 30, 2020, accessed February 23, 2022, https://smarthistory.org/hans-holbein-the-younger-the-ambassadors/.

Към картината на Ханс Холбайн Младши - Посланиците >>>

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Истории от изкуството

Истории от изкуството

Оптична илюзия от 16-ти век - Посланиците - мистериозната картина на Холбайн

Оптична илюзия от 16-ти век - Посланиците - мистериозната картина на Холбайн

Ханс Холбайн Младши, "Посланиците" , 1533 г., масло върху дъб, 207 x 209,5 см (Национална галерия, Лондон)Килимът и глобусът: Посланиците на Холбайн пр Ханс Холбайн Младши, "Посланиците" , 1533 г., масло върху дъб, 207 x 209,5 см (Национална галерия, Лондон)Килимът и глобусът: Посланиците на Холбайн пр 2022-03-15T16:30:04+02:00 Оптична илюзия от 16-ти век - Посланиците - мистериозната картина на Холбайн

<p class="nova-legacy-e-text nova-legacy-e-text--size-m nova-legacy-e-text--family-sans-serif nova-legacy-e-text--spacing-none nova-legacy-e-text--color-inherit" itemprop="caption"><span style="font-size: 14pt;"></span></p> <p class="nova-legacy-e-text nova-legacy-e-text--size-m nova-legacy-e-text--family-sans-serif nova-legacy-e-text--spacing-none nova-legacy-e-text--color-inherit" itemprop="caption"><span style="font-size: 12pt;"><em>А.<a href="https://superkartini.com/product/hans-holbayn-mladshi-poslanicite-11850" title="&bdquo;Посланиците&ldquo; от Ханс Холбайн Младши"> &bdquo;Посланиците&ldquo; от Ханс Холбайн Младши</a> (1533 г., Национална галерия, Лондон), с изобразяването на удължен обект, висящ над пода.&nbsp;Наблюдението на картината от дясната страна на рамката разкрива, че е анаморфно изображение на череп.&nbsp;B. Неперспективната ортографска компресия на черепа по дългата му ос показва, че той е изобразен в конвергентна перспектива, предназначена за място за гледане в десния край на картината.&nbsp;C. Перспективната реконструкция на черепа от оптимална позиция за гледане разкрива достоверния отпечатък от черепа.&nbsp;D. Изображение на череп от Леонардо да Винчи, вероятно датирано от около 1510 г., за сравнение.</em></span></p> <p><iframe width="620" height="480" src="//www.youtube.com/embed/rspcl0ELnUY" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p> <p></p> <p><span style="font-size: 10pt;"><em>Ханс Холбайн Младши, "Посланиците" , 1533 г., масло върху дъб, 207 x 209,5 см (Национална галерия, Лондон)</em></span></p> <p><span style="font-size: 10pt;"><em></em></span></p> <h2><span style="font-size: 14pt;">Килимът и глобусът: Посланиците на Холбайн променят облика на килима от д-р Лорън Килрой-Джубанк</span></h2> <p><span style="font-size: 14pt;"></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Картината <a href="https://superkartini.com/product/hans-holbayn-mladshi-poslanicite-11850" title="&bdquo;Посланиците&ldquo; от Ханс Холбайн Младши">&bdquo;Посланиците&ldquo; на Ханс Холбайн Млади</a> от 1533 г. е добре известна със своето&nbsp;анаморфно изображение&nbsp;на&nbsp;череп на преден план, но обектите върху масата и между двамата посланика, се оказват също толкова завладяващи&nbsp;<span>при внимателното разглеждане</span>. Творбата е един</span><span style="font-size: 14pt;">&nbsp;от най-известните портрети на Ренесанса и до днес той е предпочитан портрет за пародиране, имитиране или цитиране в изкуството, телевизията, киното и социалните мрежи и остава важен източник за съвременните художници.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/01-holbeinambassadors-870x871.jpg" style="font-size: 18.6667px;" /></span></p> <p><span style="font-size: 10pt;"><em>Ханс Холбайн Младши, "Посланиците", 1533 г., масло върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Stephen Zucker, CC BY-NC-SA 4.0)</em></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Картината изобразява двама мъже, застанали до висока маса, покрита с <span>навигационни инструменти</span>. Вляво е Жан дьо Динтевил, 29-годишен, френски посланик, изпратен от френския крал Франциск I в английския двор на Хенри VIII. Отдясно е Жорж дьо Селве, 25-годишен, епископ на Лавор, Франция. Те са стъпили върху сложна абстрактна настилка, за която е установено, че принадлежи на църквата в Уестминстърското абатство - същото място, където е коронясана Ан Бойлен, втората съпруга на Хенри VIII, и където наскоро се ожениха херцогът и херцогинята на Кеймбридж.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/02-cosmati-870x372.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 10pt;"><em>Паважът Cosmati, Уестминстърското абатство (вляво), бракът на херцога и херцогинята на Кеймбридж (вдясно)</em></span><br /><br /></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Картината е пълна с внимателно изрисувани детайли, в ясен стил, който сме свикнали да идентифицираме с ренесансовия натурализъм от XVI век. Анаморфният череп на преден план продължава да радва и изненадва зрителите и да вдъхновява художниците.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/03-holbeinskull-870x490.jpg" /><br /><span style="font-size: 10pt;"><em>Анаморфен череп (детайл), Ханс Холбайн Младши, "Посланиците" , 1533 г., масло върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Stephen Zucker, CC BY-NC-SA 4.0)</em></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/04-holbeinskullcorrected-870x554.jpg" /></span><br /><span style="font-size: 10pt;"><em>Анаморфен череп, погледнат под ъгъл, Ханс Холбайн Младши, Посланиците , 1533 г., маслени бои върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка на Стивън Зукър, CC BY-NC-SA 4.0)</em></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Тази статия се фокусира върху два детайла - килима и земното кълбо - които говорят за глобализираната търговия през XVI в. и по-специално за европейските имперски амбиции и колонизация.</span></p> <h2><span style="font-size: 14pt;">Анатолийският килим</span></h2> <p><br /><span style="font-size: 14pt;">Над горното ниво на масата между двамата мъже е поставен килим, обикновено наричан "холбайнски килим", заради любовта на художника да рисува този вид текстил. Това наименование обаче не е използвано през XVI век. Килимът напомня на наблюдателите за мястото, където е произведен - в&nbsp; Турция - която през XVI в. е била контролирана от османците. Анадолските килими са били популярни луксозни предмети в Европа от XV в. и на сетне. Текстилът от Турция, както и от други части на Източното Средиземноморие, е бил много търсен заради изключителната си изработка и красота.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/05-holbeinrug-870x495.jpg" /><br /><span style="font-size: 10pt;"><em>Килим (детайл), Ханс Холбайн Младши, Посланиците , 1533 г., маслени бои върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Стивън Зукър, CC BY-NC-SA 4.0)</em></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Често на така наречените "килими на Холбайн" се виждат осмоъгълни медальони, други стилизирани шарки, а понякога и бордюри на куфически език, вид арабска калиграфска писменост (каквато тази в "Посланиците" няма). Този тип килими стават толкова популярни в Европа, че други производители на текстил започват да се опитват да ги копират, често с псевдокуфически мотиви, предназначени да имитират писмеността.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Килимите като този от картината на Холбайн били скъпи. Те заемали видно място в елитните европейски домове и често стрували колкото картини и скулптури. За разлика от днес, килим на такава цена не би бил поставен на пода. Той би бил поставен като драперия върху маса, както е показано в <a href="https://superkartini.com/product/hans-holbayn-mladshi-poslanicite-11850">"Посланиците"</a>, за да бъде изложен като красив обект за наблюдение и наслада. Подобни килими можем да открием и в други ренесансови картини, често поставени върху парапети или маси. Понякога такива килими са показани на пода под краката на Дева Мария, за да предадат възвишения ѝ статут на свята личност.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/06-met_001-e1564622545998-870x632.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 10pt;"><em>"Holbein" килим, XV-XVI в., вълна, от Турция ("Metropolitan Museum of Art")</em></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">И така, защо в картината на Холбайн има килим? Килимът е луксозен предмет, предназначен да издигне статуса на двамата мъже. Той също така напомня за мощта и престижа на Османската империя по онова време. Османците са били смятани за заплаха за европейските сили, въпреки това европейците са ценели османските луксозни предмети, като килими.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Вероятно има и друга причина за появата на килима в картината. Френският крал Франциск I наскоро се е съюзил с английския крал Хенри VIII в опит да намали властта на Карл V, императора на Свещената римска империя, който контролира голяма част от континентална Европа. Карл V е могъщ владетел и Франциск I и Хенри VIII се опасяват, че той може да се опита да им отнеме контрола. Франциск I също така се опитва да поддържа отношения с папските държави и османците, като се свързва с османския владетел Сюлейман Великолепни. Килимът в картината на Холбайн може да се отнася до опитите на френския владетел да засили политическите си връзки с османците. Франциск I несъмнено е желаел такива отношения, тъй като те биха засилили търговските му връзки, засилвайки способността му да придобива османски стоки и давайки му по-голям достъп до стоки от Китай и Индия, които също са били много желани.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Килимът има множество значения: в политически план той говори за опитите на Франциск да установи политическа връзка с османския владетел, а в културен план - като скъп, вносен текстил от Анадолския полуостров. Килимът напомня, че османците са били важна част от европейската ренесансова култура.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/07--holbeinglobe-870x508.jpg" /><br /><span style="font-size: 10pt;"><em>Глобус (детайл), анаморфен череп, гледан под ъгъл, Ханс Холбайн Младши, Посланиците, 1533 г., маслени бои върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Стивън Зукър, CC BY-NC-SA 4.0)</em></span></p> <h2><span style="font-size: 14pt;">Глобусът</span></h2> <p><br /><span style="font-size: 14pt;">На рафта под килима има редица интригуващи предмети, сред които лютня със скъсана струна, песнопойка и глобус. Смята се, че скъсаната струна на лютнята е препратка към раздора, възникнал в резултат на протестантската реформация, за която напомня и химнът. Мартин Лутер, който е инициатор на Реформацията, съставя показаните химни.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/08--holbeinmusicbook-870x522.jpg" /><br /><span style="font-size: 10pt;"><em>Химнастикът на Лутер (детайл), Ханс Холбайн Младши, Посланиците, 1533 г., маслени бои върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Стивън Зукер, CC BY-NC-SA 4.0)</em></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Глобусът обаче не се отнася до катаклизмите, които са резултат от Реформацията, но напомня за други видове трансформации, които се случват тогава. Картата върху глобуса е изобразена с главата надолу в сравнение с обичайната ориентация на глобуса. Върху много части на Европа има четливо изписани надписи. Холбайн позиционира Европа най-близо до равнината на картината и я рисува в златист цвят, за да привлече погледа ни към нея. Над него виждаме Африка, а отвъд нея - части от Северна и Южна Америка.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Интересно е, че един от четливите надписи върху глобуса е "Brisillici R." за Бразилия. Визуалната яснота и препратката към Бразилия са важни. Френската корона предявява претенции към Бразилия, след като през 1522 г. спонсорира експедиция до Америка. Начело на експедицията е Джовани да Веразано, който се завръща през 1524 г., помагайки на Франция да предяви претенции към земите отвъд Атлантическия океан. Веразано се завръща в Бразилия през 1527 г., за да събира бразилско дърво - ценна суровина. Френската корона се опитва да създаде търговски пунктове в Бразилия, за да установи контрол над тази богата чужда земя - действие, което противопоставя Франция на колониалния ѝ съперник Португалия.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/09--globedetail-870x545.jpg" /><br /><span style="font-size: 10pt;"><em>Глобус (детайл), Ханс Холбайн Младши, Посланиците, 1533 г., маслени бои върху дъб, 207 x 209,5 cm (Национална галерия, Лондон, снимка: Стивън Зукър, CC BY-NC-SA 4.0)</em></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Няколко червени линии също преминават през части от земното кълбо на портрета на Холбайн. Една от тях, която минава през Бразилия и разделя Атлантическия океан, е линията, договорена с договора от Тордесиляс през 1494 г. В резултат на този договор голяма част от американския континент е предоставена на Испания, а Бразилия - на португалците. Друга линия, която е резултат от договора от Сарагоса през 1529 г. (отново между Испания и Португалия), разделя картата в другата посока, давайки на португалците Молукските острови или Островите на подправките. Включването на тези линии разкрива значението на съревнованието между колониалните сили за земя, ресурси и хора, както и далечните последици, които европейските морски пътешествия и колониални експедиции ще имат по целия свят.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/10--yaleglobe-870x489.jpg" /><br /><span style="font-size: 10pt;">Макет от XIX в. на глобус от XVI в. от типа, изобразен в "Посланиците" на Холбайн, 12 хартиени гьола, монтирани върху сфера от масивно дърво; 54 см (Библиотека "Бейнеке", Йейл)</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Това, което прави глобуса на Холбайн още по-вълнуващ, е, че той възпроизвежда действителен глобус от XVI век. Холбайн копира глобус, подобен на репликата в Библиотеката за редки книги и ръкописи "Бейнеке" в Йейлския университет, от около 1526 г. Оригиналът е печатен глобус, станал възможен благодарение на революцията в печатните технологии, която преобразила Европа от средата на XV век. Глобусът вероятно е отпечатан в Нюрнберг и е бил популярен през 20-те и 30-те години на XV век. Върху отпечатания глобус има ясни препратки към околосветското пътешествие на Фердинанд Магелан, завършило през 1522 г. След това глобусът загатва за господството на Хабсбургите, тъй като Карл V, Хабсбург, е спонсорирал Магелан. Въпреки че Холбайн заимства от отпечатания глобус, той пропуска маршрута на Магелан. Предполага се, че това е опит на Холбайн, който е знаел, че неговият патрон е бил поданик на Франциск I, да омаловажи властта на Хабсбургите.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22136/files/image/11--holbeinmathbook-870x504.jpg" /><br /><span style="font-size: 10pt;"><em>Питър Апиан, "Ново и добре обосновано учение за аритметиката на всички търговци" (детайл), Ханс Холбайн Младши, "Посланиците", 1533 г., масло върху дъб, 207 x 209,5 cm (Националната галерия, Лондон, снимка: Стивън Зукър, CC BY-NC-SA 4.0)</em></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Подобно на глобуса и турския килим, книгата, която лежи на масата точно пред глобуса, също намеква за значението на търговията. Прецизният начин, по който Холбайн рисува книгата, позволява да я определим като аритметичен текст, по-конкретно "Ново и добре обосновано наставление по аритметика за всички търговци" (Eyn Newe unnd wolgegru&uuml;ndte underweysun aller Kauffmannss Rechnung) на немския астроном Петер Апиан. В книгата се разглеждат печалбите и загубите - важен аспект на меркантилизма и търговията през този период. Навигационните инструменти на горния рафт също насочват към търговските дейности, които спонсорират пътуванията и обмена, но и империалистическата експанзия и колонизацията. Всяка от тях е важна тема в тази сложна картина.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Източник: Dr. Lauren Kilroy-Ewbank, "The carpet and the globe: Holbein&rsquo;s&nbsp;<em>The Ambassadors</em>&nbsp;reframed," in&nbsp;<em>Smarthistory</em>, October 30, 2020, accessed February 23, 2022,&nbsp;<a href="https://smarthistory.org/hans-holbein-the-younger-the-ambassadors/">https://smarthistory.org/hans-holbein-the-younger-the-ambassadors/</a>.</span></p> <p><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/sNlgLSRZaos" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p> <p><a href="https://superkartini.com/product/hans-holbayn-mladshi-poslanicite-11850" title="Към картината на Ханс Холбайн Младши&nbsp;- Посланиците &gt;&gt;&gt;" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #ff7800; background-color: #ffffff; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; font-family: Montserrat; font-size: 18.6667px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><strong>Към картината на <span>Ханс Холбайн Младши</span>&nbsp;- Посланиците &gt;&gt;&gt;</strong></a></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки.