За консултации и поръчки телефон +359888254702 без почивен денПоръчки без почивен ден:
+359898688086

Меню
Меню
"Тайната вечеря" и обратите на съдбата

11.07.2021 15:23:05

"Тайната вечеря" и обратите на съдбата

Ето и една интересна история за създаването на картината:

Леонардо дълго издирвал подходящи персонажи да позират за светците в картината. За Христос избрал един особено впечатляващ с благия си вид и красота младеж, с ангелско лице, който забелязал в хора на една катедрала.

Поканил младежа и след като заплатил достоен хонорар, го нарисувал първи на картината.

Постепенно добавял персонаж след персонаж, но идеалният модел за Юда Искариотски постоянно му убягвал.

След дълги търсения, случайно видял да изхвърлят от една таверна окаян скитник. Макар и мръсен и окъсан, с престъпни черти на лицето, той му се сторил перфектен за образа на предателя.

Леонардо заповедал да вдигнат скитника от калната локва, нахранил го и го поканил да му позира.

След няколко дни фигурата на Юда била завършена и художникът, доволен, дал на човека полагащите му се пари.

-  Интересно, за втори път получавам пари за този стенопис – казал скитникът.

-  Как така за втори? Обясни! – възкликнал Леонардо.

-  Ами преди три години също Ви позирах, Ваша Светлост. След това съдбата отвърна очи от мен и животът ми се превърна в низ от нещастия и злочести беди, и ето ме тук, отново пред Вас, с достойна осанка за един Юда.

-  А за кой образ позираше тогава?

-  За този на Христос, Ваша Светлост.

на снимката: Репродукция на картината „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи с впечатляващите размери 200х100 см преди да замине към своя нов дом в Етрополе.

Към картината "Тайната вечеря"

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Истории от изкуството

Истории от изкуството

"Тайната вечеря" и обратите на съдбата

"Тайната вечеря" и една интересна история

Класическите супер картини от Superkartini.com Репродукция на картината „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи с впечатляващите размери 200х100 см Класическите супер картини от Superkartini.com Репродукция на картината „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи с впечатляващите размери 200х100 см 2021-12-19T10:37:58+02:00 "Тайната вечеря" и обратите на съдбата

<p><span style="font-size: 12pt;">Ето и една интересна история за създаването на картината:</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><a href="https://superkartini.com/category/kartini-leonardo-da-vinchi" title="Леонардо да Винчи - галерия">Леонардо</a> дълго издирвал подходящи персонажи да позират за светците в картината. За Христос избрал един особено впечатляващ с благия си вид и красота младеж, с ангелско лице, който забелязал в хора на една катедрала.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Поканил младежа и след като заплатил достоен хонорар, го нарисувал първи на картината.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Постепенно добавял персонаж след персонаж, но идеалният модел за Юда Искариотски постоянно му убягвал.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"> След дълги търсения, случайно видял да изхвърлят от една таверна окаян скитник. <span>Макар и мръсен и окъсан</span>, с престъпни черти на лицето, той му се сторил перфектен за образа на предателя.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Леонардо заповедал да вдигнат скитника от калната локва, нахранил го и го поканил да му позира.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">След няколко дни фигурата на Юда била завършена и художникът, доволен, дал на човека полагащите му се пари.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>-&nbsp; Интересно, за втори път получавам пари за този стенопис &ndash; казал скитникът.</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>-&nbsp; Как така за втори? Обясни! &ndash; възкликнал Леонардо.</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>-&nbsp; Ами преди три години също Ви позирах, Ваша Светлост. След това съдбата отвърна очи от мен и животът ми се превърна в низ от нещастия и злочести беди, и ето ме тук, отново пред Вас, с достойна осанка за един Юда.</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>-&nbsp; А за кой образ позираше тогава?</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>-&nbsp; За този на Христос, Ваша Светлост.</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>на снимката:</strong></span><em style="font-size: 12pt;">&nbsp;Репродукция на картината <a href="https://superkartini.com/product/leonardo-da-vinchi-taynata-vecherya" title="&bdquo;Тайната вечеря&ldquo; на Леонардо да Винчи">&bdquo;Тайната вечеря&ldquo; на Леонардо да Винчи</a> с впечатляващите размери 200х100 см преди да замине към своя нов дом в Етрополе.</em></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em></em></span></p> <p><a href="https://superkartini.com/product/leonardo-da-vinchi-taynata-vecherya" title="Тайната вечеря от Леонардо Давинчи">Към картината "Тайната вечеря"</a></p>

, ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки.