За консултации и поръчки телефон +359888254702 без почивен денПоръчки без почивен ден:
+359898688086

Меню
Меню
Ван Гог - интересни факти

11.03.2021 17:03:57

Ван Гог - интересни факти

Искал е да стане свещеник като баща си и дядо си

Всички деца в семейството им били закърмени с любов към религията от съвсем млада възраст, тъй като бащата на семейството бил свещеник. В младостта си Винсент искал да следва  стъпките на баща си, но за да получи достойнството, било необходимо да се учи в семинарията в продължение на пет цели години. По природа той бил импулсивен човек и му се струва, че е твърде дълго и непродуктивно. Решава да се запише на интензивен курс в евангелското училище. Този курс продължи три години, включително шестмесечна мисионерска работа в миньорски град. В последния месец от живота си при ужасни условия той разбира, че религията не е в състояние да помогне в наистина трудни ситуации.

По време на негова проповед, върху която той работи дълго време, миньорите изобщо не го слушат. За съжаление, той разбира тези хора и знае, че думите му няма да подпомогнат робските им условия на труд. След пристигането си обратно в Холандия той не влиза в евангелското училище. Отива при баща си и говори за мислите си по тази тема и че вече не вярва в онзи бог, за когото е чел толкова много. Естествено, те се скарват сериозно на тази основа и никога повече не общуват. Няколко години по-късно, след като Винсент научил за смъртта на баща си, той нарисувал натюрморт с Библия и го изпратил на брат си.

Започва да рисува в късна възраст

Ван Гог започна да рисува много късно, но много интензивно и под наблюдението на знаещи хора. В това му помагат най-добрите учебници от цяла Европа, художникът Антон Мове от Хага, който е негов роднина. Освен това опитът, който той натрупва по време на многогодишната си търговия  с картини в различни градове на Европа, е бил полезен. Той влиза в две различни художествени академии, но за няколко месеца отпадна от училище.  Пише на брат си, че академичната живопис вече не го привлича и знанията на старите майстори няма да помогнат за реализирането на плановете му като художник. По това време той е голям фен на Жан-Франсоа Милет и копира огромно разнообразие от неговите картини.

Продадени са много повече от една картина

Има мнение, че уж той и брат му продават само една картина „Червените лозя в Арл“. Това далеч не е така. По време на живота си Ван Гог  успява да продаде четиринадесет свои картини, докато двама спътници от Винсент, Пол Гоген, купуват два натюрморта със слънчогледи. Ако се върнете към „червените лозя“, то това наистина е единствената картина, която се продава за много пари . Този щедър купувач е известната художничка и филантроп Анна Бош, покупката се състояла на голяма изложба на импресионисти. Анна Бош е знаела за тежкото състояние на художника по това време. Докато е в болницата и тя иска да го подкрепи по този начин. След смъртта на Винсент тя се сдобива с още една негова картина, но след няколко години продава на прекомерно висока цена и двете платна.

Разработен е бизнес план за продажба на картини.

Не се изненадвайте, но Винсент дълго време работи в галерии и продава картини на заможни хора. Съответно познава популярните жанрове и стилове, които се продават най-добре. Брат му Теодор  притежава собствена художествена галерия в центъра на Париж и също така знае как да спечели достойно заплащане от рисуване. След пристигането си в Париж Винсент  се запознава с нов за себе си жанр - импресионизъм. Говори с много с художници, които са работили в този жанр, но скоро, заради импулсивния си характер , се скарва с почти всички. Братята решават да работят в областта на интериорната живопис, която е ориентирана към средната класа. По това време боядисват слънчогледи и голям брой вази с цветя. Но работата в тази посока е спряна от същата атака, която довежда до факта, че Винсент отрязва върхът на ухото си и е настанен в психиатрична болница.

Отсеченото ухо на Ван Гог

Това вероятно е най-популярното погрешно схващане. Винсент ван Гог не отрязва ухото си , а отряза само част от върха. След това действие той отишъл в бардак, в който те често почивали с Гоген. Вратата му е отворена от младата дама, която работи там, Винсент й казва: „Погрижи се за това съкровище“. След това се обърща и се прибира, качва се на втория етаж и си ляга. Интересното е, че ако той одреже цялото си ухо, просто ще умре от загуба на кръв, защото е открит едва след десет часа.

Признат е приживе

Винсент е познат на всички сериозни художници на Франция от 1886 г. и и познават работата му. Невъзможно е да не се знае за художника, чийто брат притежава голям салон за картини в центъра на Париж. Апартаментът на Тео е персонална изложба на картини на Винсент в продължение на 5 години, всички местни художници от онези години, включително и самият Клод Моне, го посещават. Между другото, на изложението от 1888 г. Моне изказва похвала за „Звездна нощ“, като я нарича най-добрата картина на шоуто.

Интересните факти не свършват дотук: роднините на известния пейзажист Антон Мове са ангажирани да популяризират семейство Ван Гог в Холандия. Антон от своя страна се запознава с един от най-добрите пейзажисти в Холандия- Йохан Хендрик Вайсенбрух. Те дори имат среща, на която обсъждат таланта на Винсент. В резултат на това те се съгласяват, че художника наистина има потенциал и може да стигне висините. Винсент е създавал по една картина или рисунка на ден.

Ужасно здравословно състояние

Трудно е да си представим, че хората в онези дни дори не са осъзнавали катастрофалната вредност на абсента. Франция в онези дни е била столица на абсента, бил е евтин и много популярен сред креативните хора. Винсент обожава тази напитка и й посвещава портрет - натюрморт. Здравословното му състояние се влошава и от тютюнопушенето, последните 10 години от живота си той не се разделя с лулата. В писма до брат си той казва, че по този начин задоволява глада, който го преследва постоянно. Такъв начин на живот дава своите щедри „резултати“.

Болестите на Винсент ван Гог :

Биполярно афективно разстройство;

Маниакална депресивна психоза;

Гранично разстройство на личността;

Слънчев удар;

Болест на Мениер;

Отравяне с олово;

Остра прекъсваща порфирия;

сифилис;

гонорея;

импотентност;

Загуба на повече от 15 зъба.

Той казва на брат си за половината от болестите, останалото е взето от медицинската документация на болниците. Той се заразява  с болести  предавани по полов път от съпругата на юрист, която проституира. След като се разделят, Винсент прекара две седмици в болницата, но не обвинява бившата си любов за нищо. Зъбите бързо се влошават от абсента и тютюнопушенето, поради което няма автопортрети на Ван Гог, където да се виждат зъбите му. Отравянето с олово идва от бели бои, между другото, в наши дни оловното варосане е признато за силно токсично и е забранено.

Работил е само с най-добрите материали от онези времена

Братята бяха били добре запознати с художествените материали, тъй като бяха плътно в кухнята на изобразителното изкуство. Поради факта, че Винсент е използвал само висококачествени бои, картините му са толкова добре запазени и до днес. В картините му се вижда всяка четка и нейната чистота и яркост. Тези картини са на повече от сто години и изглеждат като нови. Какво е забележителното, той самият никога не е създавал маслена боя от пигменти, а е купувал само готови в епруветки. За разлика от приятеля си Пол Гоген, който е последовател на стария подход към производството на художествени материали.

Последната картина на майстора. Полета с тъмни облаци.

Последната картина на майстора е "Полета с тъмни облаци". Погрешно се смята, че последното му произведение е „Пшенично поле с гарвани“.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Истории от изкуството

Истории от изкуството

Ван Гог - интересни факти

Ван Гог - интересни факти

Искал е да стане свещеник като баща си и дядо сиВсички деца в семейството им били закърмени с любов към религията от съвсем млада възраст, тъй като б Искал е да стане свещеник като баща си и дядо сиВсички деца в семейството им били закърмени с любов към религията от съвсем млада възраст, тъй като б 2021-06-11T19:42:49+03:00 Ван Гог - интересни факти

<div class="image">Искал е да стане свещеник като баща си и дядо си</div> <div class="body-post"> <p>Всички деца в семейството им били закърмени с любов към религията от съвсем млада възраст, тъй като бащата на семейството бил свещеник. В младостта си Винсент искал да следва&nbsp; стъпките на баща си, но за да получи достойнството, било необходимо да се учи в семинарията в продължение на пет цели години. По природа той бил импулсивен човек и му се струва, че е твърде дълго и непродуктивно. Решава да се запише на интензивен курс в евангелското училище. Този курс продължи три години, включително шестмесечна мисионерска работа в миньорски град. В последния месец от живота си при ужасни условия той разбира, че религията не е в състояние да помогне в наистина трудни ситуации.</p> <p>По време на негова проповед, върху която той работи дълго време, миньорите изобщо не го слушат. За съжаление, той разбира тези хора и знае, че думите му няма да подпомогнат робските им условия на труд. След пристигането си обратно в Холандия той не влиза в евангелското училище. Отива при баща си и говори за мислите си по тази тема и че вече не вярва в онзи бог, за когото е чел толкова много. Естествено, те се скарват сериозно на тази основа и никога повече не общуват. Няколко години по-късно, след като Винсент научил за смъртта на баща си, той нарисувал натюрморт с Библия и го изпратил на брат си.</p> <p><span>Започва да рисува в късна възраст</span></p> <p>Ван Гог започна да рисува много късно, но много интензивно и под наблюдението на знаещи хора. В това му помагат най-добрите учебници от цяла Европа, художникът Антон Мове от Хага, който е негов роднина. Освен това опитът, който той натрупва по време на многогодишната си търговия&nbsp; с картини в различни градове на Европа, е бил полезен. Той влиза в две различни художествени академии, но за няколко месеца отпадна от училище.&nbsp; Пише на брат си, че академичната живопис вече не го привлича и знанията на старите майстори няма да помогнат за реализирането на плановете му като художник. По това време той е голям фен на Жан-Франсоа Милет и копира огромно разнообразие от неговите картини.</p> <p><span>Продадени са много повече от една картина</span></p> <p>Има мнение, че уж той и брат му продават само една картина &bdquo;Червените лозя в Арл&ldquo;. Това далеч не е така. По време на живота си Ван Гог&nbsp; успява да продаде&nbsp;четиринадесет&nbsp;свои картини, докато двама спътници от Винсент, Пол Гоген, купуват два натюрморта със слънчогледи. Ако се върнете към &bdquo;червените лозя&ldquo;, то това наистина е единствената картина, която се продава за&nbsp;много пари&nbsp;. Този щедър купувач е известната художничка и филантроп Анна Бош, покупката се състояла на голяма изложба на импресионисти. Анна Бош е знаела за тежкото състояние на художника по това време. Докато е в болницата и тя иска да го подкрепи по този начин. След смъртта на Винсент тя се сдобива с още една негова картина, но след няколко години продава на прекомерно висока цена и двете платна.</p> <p><span>Разработен е бизнес план за продажба на картини.</span></p> <p>Не се изненадвайте, но Винсент дълго време работи в галерии и продава картини на заможни хора. Съответно познава популярните жанрове и стилове, които се продават най-добре. Брат му Теодор&nbsp; притежава собствена художествена галерия в центъра на Париж и също така знае как да спечели достойно заплащане от рисуване. След пристигането си в Париж Винсент&nbsp; се запознава с нов за себе си жанр - импресионизъм. Говори с много с художници, които са работили в този жанр, но скоро, заради импулсивния си характер , се скарва с почти всички. Братята решават да работят в областта на интериорната живопис, която е ориентирана към средната класа. По това време боядисват слънчогледи и голям брой вази с цветя. Но работата в тази посока е спряна от същата атака, която довежда до факта, че Винсент отрязва върхът на ухото си и е настанен в психиатрична болница.</p> <p><span>Отсеченото ухо на Ван Гог</span></p> <p>Това вероятно е най-популярното погрешно схващане.&nbsp;Винсент ван Гог не отрязва ухото си&nbsp;, а отряза само част от върха. След това действие той отишъл в бардак, в който те често почивали с Гоген. Вратата му е отворена от младата дама, която работи там, Винсент й казва: &bdquo;Погрижи се за това съкровище&ldquo;. След това се обърща и се прибира, качва се на втория етаж и си ляга. Интересното е, че ако той одреже цялото си ухо, просто ще умре от загуба на кръв, защото е открит едва след десет часа.</p> <p><span>Признат е приживе</span></p> <p>Винсент е познат на всички сериозни художници на Франция от 1886 г. и и познават работата му. Невъзможно е да не се знае за художника, чийто брат притежава голям салон за картини в центъра на Париж. Апартаментът на Тео е персонална изложба на картини на Винсент в продължение на 5 години, всички местни художници от онези години, включително и самият Клод Моне, го посещават. Между другото, на изложението от 1888 г. Моне изказва похвала за &bdquo;Звездна нощ&ldquo;, като я нарича най-добрата картина на шоуто.</p> <p>Интересните факти не свършват дотук: роднините на известния пейзажист Антон Мове са ангажирани да популяризират семейство Ван Гог в Холандия. Антон от своя страна се запознава с един от най-добрите пейзажисти в Холандия- Йохан Хендрик Вайсенбрух. Те дори имат среща, на която обсъждат таланта на Винсент. В резултат на това те се съгласяват, че художника наистина има потенциал и може да стигне висините. Винсент е създавал по една картина или рисунка на ден.</p> <p><span>Ужасно здравословно състояние</span></p> <p>Трудно е да си представим, че хората в онези дни дори не са осъзнавали катастрофалната вредност на абсента. Франция в онези дни е била столица на абсента, бил е евтин и много популярен сред креативните хора. Винсент обожава тази напитка и й посвещава портрет - натюрморт. Здравословното му състояние се влошава и от тютюнопушенето, последните 10 години от живота си той не се разделя с лулата. В писма до брат си той казва, че по този начин задоволява глада, който го преследва постоянно. Такъв начин на живот дава своите щедри &bdquo;резултати&ldquo;.</p> <p><span>Болестите на Винсент ван Гог</span><span>&nbsp;:</span></p> <p><span></span><span>Биполярно афективно разстройство;</span></p> <p><span>Маниакална депресивна психоза;</span></p> <p><span>Гранично разстройство на личността;</span></p> <p><span>Слънчев удар;</span></p> <p><span>Болест на Мениер;</span></p> <p><span>Отравяне с олово;</span></p> <p><span>Остра прекъсваща порфирия;</span></p> <p><span>сифилис;</span></p> <p><span>гонорея;</span></p> <p><span>импотентност;</span></p> <p><span>Загуба на повече от 15 зъба.</span></p> <p>Той казва на брат си за половината от болестите, останалото е взето от медицинската документация на болниците. Той се заразява&nbsp; с болести&nbsp; предавани по полов път от съпругата на юрист, която проституира. След като се разделят, Винсент прекара две седмици в болницата, но не обвинява бившата си любов за нищо. Зъбите бързо се влошават от абсента и тютюнопушенето, поради което няма автопортрети на Ван Гог, където да се виждат зъбите му. Отравянето с олово идва от бели бои, между другото, в наши дни оловното варосане е признато за силно токсично и е забранено.</p> <p><span>Работил е само с най-добрите материали от онези времена</span></p> <p>Братята бяха били добре запознати с художествените материали, тъй като бяха плътно в кухнята на изобразителното изкуство. Поради факта, че Винсент е използвал само висококачествени бои, картините му са толкова добре запазени и до днес. В картините му се вижда всяка четка и нейната чистота и яркост. Тези картини са на повече от сто години и изглеждат като нови. Какво е забележителното, той самият никога не е създавал маслена боя от пигменти, а е купувал само готови в епруветки. За разлика от приятеля си Пол Гоген, който е последовател на стария подход към производството на художествени материали.</p> <p><span>Последната картина на майстора. Полета с тъмни облаци.</span></p> <p>Последната картина на майстора е "Полета с тъмни облаци".&nbsp;Погрешно се смята, че последното му произведение е &bdquo;Пшенично поле с гарвани&ldquo;.</p> </div>

Сравнение на продукти